Loading...
Overview

Ce este iluminatul inteligent?

bec-inteligent

Controlul luminilor din casă doar prin intermediul vocii părea în urmă cu ceva timp ceva ce ar putea să facă numai Dumnezeu, dar în prezent avem sisteme inteligente de iluminare care pot să ne facă pe fiecare dintre noi să ne simțim atotputernic.

Cel mai mare nume în acest domeniu era Philips cu becurile sale Hue, însă acum IKEA, Hive, Widjit și o mulțime de alți producători au început să producă astfel de gadget-uri.

Ce este iluminatul inteligent?

Iluminat inteligent este în momentul în care puteți controla lumina din casa dvs sau de la birou prin intermediul unei aplicații, de obicei de pe telefonul cu iOS sau Android. Un bec inteligent poate transforma complet modul în care arată casa dvs, pentru mult mai puțini bani decât v-ar costa să redecorați de exemplu.

Aplicațiile dedicate vă permit în general să modificați luminozitatea becurilor, să schimbați culorile becului sau chiar să puneți muzică dacă dispuneți de un bec ce are o boxă integrată. Acest lucru deschide o întreagă lista de posibilități, pe care le puteți folosi în anumite momente ale zilei: puteți să alegeți un anumit tip de iluminare atunci când vedeți un film, un altul când vă uitați la un meci de fotbal, o lumină mai caldă atunci când serviți cina sau una abia vizibilă atunci când vreți să adormiți. Modificarea tuturor acestora se poate face foarte simplu prin intermediul aplicațiilor dedicate sau chiar prin intermediul vocii dacă aveți mai mult decât un simplu bec inteligent.

sistem-iluminare

Ce aveți nevoie pentru un sistem inteligent de iluminare?

Iluminarea inteligentă utilizează, în general, anumite rețele prin care conectează becurile smart la un hub conectat la rândul lui la un router, permițându-le astfel celorlalte dispozitive conectate la rețea – cum ar fi telefonul sau tableta – să comunice cu becurile dvs. Unele sisteme vă oferă și posibilitatea să le controlați și de la distanță, atunci când sunteți plecat la serviciu sau în vacanță. Nu toate sistemele de acest gen necesită un hub, unele se conectează direct la WiFi, cum ar fi platforma LIFX.

Siri, Alexa, Cortana

Sistemele inteligente de iluminare nu sunt controlate numai prin intermediul aplicațiilor de smartphone sau tabletă. Sistemul Hue de la Philips funcționează cu HomeKit-ul Apple, Echo de la Amazon sau Home de la Google, ceea ce înseamnă ca puteți folosi asistenții vocali ai acestor platforme pentru a controla becurile smart din casă. Este foarte interesant să fie nevoie să spui doar „Hei Siri, schimbă becul în modul cinema” sau „Alexa, oprește lumina din casă”.

Cei de la Philips se mândresc cu aplicația lor pentru Apple Watch prin intermediul căreia puteți controla becurile inteligente. De asemenea, funcționează și cu Google sau Alexa.

Deoarece dezvoltatorii au vizat mai întâi platformele mobile cele mai utilizate, Microsoft a rămas la coadă și din păcate telefoanele sau tabletele ce rulează Windows nu sunt compatibile cu aplicațiile becurilor inteligente. De exemplu și Hue lucrează prin intermediul unei aplicații terțe numită Huetro, iar IKEA nu pare să aibă planuri de suport pentru Windows, la fel întâmplându-se și în cazul celorlalți producători de becuri smart. Se pare că pentru moment, Windows nu este cu adevărat binevenit în aria iluminării inteligente.

Aceste sisteme vor fi învechite în câțiva ani?

Nimeni nu poate prezice acest lucru cu certitudine, dar există semne încurajatoare că iluminarea inteligentă nu se va dovedi a fi o investiție atât de inteligentă pe termen lung – probabil că mica economie cu energia electrică va ajunge să plătească aceste soluții inteligente. Acest lucru nu se aplică însă și pentru cazurile în care nu doriți un sistem de iluminare inteligentă complex, ci numai câteva becuri pentru confort și amuzament.

Este iluminarea inteligentă o tehnologie care își merită banii?

Acest lucru depinde într-adevăr de ceea ce doriți să faceți. Dacă banii sunt prioritatea dvs, atunci LED-urile non-inteligente vă ajută să economisiți mai mult și nici investiția inițială nu va fi una semnificativă. Totuși, această opțiune este și cea mai puțin distractivă. Spoturile și becurile inteligente pot transforma o cameră în ceva asemănător cu iluminatul scenic al trupei dvs preferate, în timp ce sistemele inteligente pot transforma o cameră total, fără să fie nevoie să o redecorați. Iar dacă aveți și copii, atunci distracția o să fie garantată și pentru aceștia.

Pentru noi, iluminatul inteligent face ceva neprețuit: ne face să zâmbim. Indiferent dacă îi spunem lui Siri că mergem la culcare, cerând presetarea luminii pentru lectură sau pregătindu-ne starea de spirit pentru un film, iluminarea inteligentă este o plăcere constantă și care reușește oricând să îți impresioneze prietenii sau familia atunci când vin în vizită. Nu v-am recomanda iluminarea inteligentă în toată casa, însă având un astfel de sistem în sufragerie de exemplu, poate fi cu adevărat eficient și interesant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *